Muutosturvaetu

Edun määrää voi nostaa pitkin vuotta

Jos työnantajalla on tarve jakaa eduista muodostuvia kustannuksia useampaan erään, voi se jakaa edut jopa neljäkin kertaa vuodessa. Tällöin ensimmäisenä luodun etupaketi arvoon tehdään sopimuksen mukaan lisäyksiä vuoden aikana.

Yritys ”Ryhmätyöpaikka Oy” jakaa edut työntekijöilleen joustavaa etua, lounasetua ja pyöräetua. Edunjako on neljä kertaa vuodessa, ja sitä varten työnantaja on luonut Smartum Plus -palveluun kolme eri henkilöstöryhmää. Ryhmät ovat:

  • kokoaikaiset työntekijät
  • osa-aikaiset työntekijät
  • vain toimistolla työskentelevät

Kokoaikaisten työntekijöiden ryhmälle jaetaan:

  • joustavaa etua 500 euroa vuodessa sekä
  • pyöräetu enintään 48 kuukauden sopimuskaudella
    • pyöräetua ei kuitenkaan jaeta vielä koeajalla eikä ollenkaan määräaikaisille työntekijöille

Osa-aikaisten työntekijöiden ryhmälle jaetaan:

  • joustavaa etua 250 euroa vuodessa

Vain toimistolla työskentelevien työntekijöiden ryhmälle jaetaan heidän työsuhteensa laadun mukaisen etupaketin (joustava etu ja pyöräetu) lisäksi:

  • lounasetu verottajan määrittelemän vuotuisen enimmäisarvon mukaisesti palkasta vähennettävänä
SmartumPay-sovelluksessa hoituu edunjako ja omavastuu

Yrityksellä on käytössään SmartumPay-sovellus, jonka kautta se jakaa joustavan edun ja lounasedun. Lounasetua saavat työntekijät siirtävät itse omavastuuosuutensa SmartumPayssa olevan OmaLompakon kautta Tilit-näkymäänsä.

Työnantajan lasku muodostuu etujenjaon mukaisesti

Ryhmätyöpaikka Oy jakaa edut neljästi vuodessa, tammi-, touko-, elo- ja marraskuussa. Koska yritys maksaa jakamansa edut ennakkoon, muodostuu sille Smartum Plus -sovelluksessa lasku:

  • tammikuussa 25 %,
  • toukokuussa 25 %,
  • elokuussa 25 % ja
  • marraskuussa 25 %.

Näin ollen marraskuussa on jaettu koko vuoden edut, mutta työnantajan ei ole tarvinnut maksaa niitä kokonaan ennakkoon, vaan ainoastaan sen mukaan kuin se etua jakaa.

HR-integraatio työnantajan tukena

Koska Ryhmätyöpaikka on ottanut käyttöönsä HR-integraation, hoituvat muutokset työntekjöihin automaattisesti ja helposti sen avulla. HR-integraation avulla työntekijöiden määrää voidaan päivittää vaikka joka päivä.

Jos alkuperäisen edun määrä tilauskauden aikana kasvaa, eli aloittavia työntekijöitä on enemmän kuin lopettaneita, muodostuu sen perusteella uusi lasku. Jos edun määrä päinvastoin vähenee tilauskauden aikana, voidaan poislähteneiden työntekijöiden käyttämätön etu jakaa seuraavan tilauksen yhteydessä.

OmaLahjakortti tuo joustoa edunkäyttöön

Edut jakautuvat uudelle työntekijälle, kun hänet lisätään Smartum Plus -palveluun. Jos työntekijäryhmät tai etuprosentit eivät ole käytössä, saa myös kesken vuotta aloittava työntekijä käyttöönsä koko vuoden edut täysimääräisinä. Jos työnantaja haluaa suhteuttaa edut työntekijän vuosityöaikaan, voi siihen tarkoitukseen käyttää prosentteja.

Smartum Plussan kautta jaetut edut ovat voimassa aina kalenterivuoden kerrallaan.

Jos työntekijä siis aloittaa vasta vuoden loppupuolella, voi hänelle tulla kiire käyttää etunsa tai hän ei ehkä ehdi käyttää niitä ollenkaan. Silloin hän voi ostaa eduillaan OmaLahjakortin, joka antaa hänelle kolme (3) kuukautta lisäaikaa käyttää etunsa.

OmaLahjakortin voimassaolo alkaa siitä päivästä, jona työntekijän alkuperäiset edut vanhentuisivat.


Tämä blogisarja käsittelee etujenjakokäytänteitä elävän elämän esimerkkien kautta. Tutustu sarjan muihin osiin:

Osa 1: Tutustu Smartumin omiin etukäytäntöihin

Osa 2: Yrityksen edunjakokäytännön pilarit

Osa 3: Esimerkki yrityksestä, joka jakaa samat edut kaikille työntekijöille

Osa 4: Edut ja työsuhteen laatu

Anna työntekijällesi tänä vuonna aineeton joululahja ja kasvata heille jakamaasi etusummaa. Samalla saat eduille 3 kuukautta lisää käyttöaikaa OmaLahjakorttimme avulla. Tutustu OmaLahjakorttiin paremmin täällä: Tutustu OmaLahjakorttiin.