Työsuhteen päättyminen ja pyöräedun käsittely

Käytössä oleva työsuhdepyörä on leasingvuokrasopimus työnantajan ja Smartumin välillä. Kun työsuhde päättyy, on työnantajan velvollisuus huolehtia siitä, että Smartum saa asiasta tiedon ja vuokrattu pyörä käsitellään sopimusehtojen mukaan.

Leasingvuokrasopimuksen voi päättää missä tahansa vaiheessa sopimusta maksamalla jäljellä olevat vuokraerät ja palauttamalla vuokrakohteen Smartumille. Tämä ei kuitenkaan yleensä ole työnantajalle hyvä vaihtoehto – ja siksi pyöräedun käyttöönottajan kannattaa ennakkoon suunnitella, kuinka työsuhteen päättymistilanteessa toimitaan.

Tämä päätös jaetaan edun käyttäjille Työnantajan ohjeena (dokumenttipohja ohjetta varten saatavilla täällä).

Työsuhteen päättyessä on mahdollista myös:

1. Velvoittaa työntekijä lunastamaan pyörä. Pyörälle pyydetään Smartumilta erillinen lunastushinta ja pyörän käyttäjä saa sähköpostiin maksulinkin (korttimaksu). Ilmoita lunastustarpeesta Smartumille täällä.

2. Siirtää pyörä toiselle työntekijälle. Ilmoita muutoksesta Smartumille sähköpostitse (pyoraetu.tyonantajat@smartum.fi)

3. Velvoittaa työntekijä siirtämään pyöräetusopimus uudelle työnantajalle. Pyöräetu voi jatkua uudella työnantajalla Smartumin sopimusehdoilla – tai se voidaan siirtää toiselle pyöräedun tarjoajalle. Työntekijän on siis käytännössä sovittava pyöräedusta uuden työpaikan palkkaneuvotteluissa. Ilmoita muutoksesta Smartumille sähköpostitse (pyoraetu.tyonantajat@smartum.fi).

3. Käyttää pyöräetusopimuksen katkaisuturvaa. Katkaisuturvassa katkaisija maksaa omavastuuosuuden 150 € ja lunastushinnasta hyvitetään pyörän jälleenmyyntiarvo. Katkaisuturvan käyttäjän on toimitettava Smartumille tieto pyörän kunnosta. Katkaisuturvan käyttö vaatii aina tarjouksen pyörän jälleenmyyntikumppanilta, jonka jälkeen katkaisuhinta on laskettavissa. Pyörä palautetaan suoraan jälleenmyyjän osoitteeseen ja kuljetushinta huomioidaan tarjouksessa, mikäli pyörän käyttäjä ei voi toimittaa itse pyörää jälleenmyyjälle,
Katkaisuturva on aina edullisempi tapa päättää sopimus kuin maksamalla loput vuokraerot, mutta on hyvä huomata, että erityisesti sähköpyörien sopimuskauden alussa pyörän jälleenmyyntiarvo putoaa nopeasti – ja vuokran lyhennysosa on ehtinyt pienentää lunastushintaa vasta vähän. Siksi katkaisuturvakin on sopimuskauden alussa varsin kallis tapa päättää sopimus.
Katkaisuturvaa käyttäessä omavastuusta ja erotuksesta vastaa sopimusosapuoli, eli työnantaja. Vastuun voi kuitenkin siirtää pyörän käyttäjälle Työnantajan sopimuksessa.
Pyydä pyöräedun katkaisutarjous täällä.
Tarjouspyynnön yhteydessä omavastuuosuudesta maksetaan 49 €. Tätä summaa ei palauteta, mikäli katkaisuturvaa ei käytetä. Kun katkaisuturvaa käytetään, se hyvitetään omavastuuosuudesta.

Työntekijän ohjeessa sovitaan pelisäännöt!

Muista siis miettiä ennakkoon huolella, kuinka päättyvien työsopimusten tapauksessa toimitaan. Kirjaa työnantajan ohjeeseen selkeästi työntekijän vastuu tässä tilanteessa. Käytä työsuhteen päättyessä yllä mainittuja palvelulomakkeita ja huolehdi siitä, että Smartum vuokranantajana tietää, kuinka tämän pyöräedun kanssa toimitaan.

Pyöräetu sitoo – ja sitouttaa. Siksi kannattaa miettiä myös sitä, kenelle pyöräetu jaetaan.
Suosittelemme, että pyöräetu jaetaan ensisijaisesti pysyville työntekijöille – ja että se jaetaan käyttöön koeajan päätyttyä.
Myös määräaikaiselle työntekijälle voi jakaa pyöräedun. Työnantaja voi jakaa edun työsuhteen keston mittaisena – tai velvoittaa määräaikaisia lunastamaan pyörän itselleen työsuhteen päättyessä.