Tämä artikkeli opastaa sinua hyödyntämään ryhmät-toimintoa ja joustavan edun etuprosenttia edunkäyttäjien etujen hallinnassa.
Milloin kannattaa käyttää eturyhmiä tai etuprosenttia?
Edunkäyttäjän liittäminen tai poistaminen ryhmästä
Ohjeet etuprosentin asettamiseen
Milloin kannattaa käyttää ryhmiä tai etuprosenttia?
Ryhmät ja etuprosentti ovat joustavia työkaluja, joita voit käyttää yhdessä tai erikseen edunkäyttäjien etujen hallinnassa. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan ensisijaisesti yhden pääasiallisen hallintatavan helpomman hallinnan vuoksi.
Ryhmät
Käytä ryhmiä, kun haluat hallinnoida etuja tiettyjen edunkäyttäjäryhmien perusteella. Ryhmät auttavat erityisesti, kun jaat etuja ryhmätasolla tai haluat tehdä kohdennettuja etuja eri eturyhmille.
Ryhmät tekevät etujen hallinnasta selkeämpää ja tukevat tehokasta etujakoa, esimerkiksi vuodenvaihteen etujaon yhteydessä. Tutustu myös artikkeliin Työsuhteen laatu ohjaa edunjakoa.
Esimerkkejä ryhmien käyttöön:
- Työsuhteen kesto tai tyyppi: Jaa edut kokoaikaisille, osa-aikaisille, määräaikaisille tai kesätyöntekijöille.
- Tarjottavan edun tyyppi: Kohdista etu, kuten lounasetu tai työmatkaetu vain tietylle eturymälle.
- Pyöräetu: Hallitse pyöräetua ryhmillä, sillä työnantaja sitoutuu leasing-sopimukseen koko sopimuskauden ajaksi.
Lue ohjeet eturyhmän luomiseen
Etuprosentti
Käytä etuprosenttia, kun edun määrä vaihtelee yksilökohtaisesti. Etuprosentti sopii tilanteisiin, joissa etujen jakaminen perustuu edunkäyttäjän työajan, työsuhteen keston tai muun yksilöllisen tekijän mukaan. Etuprosentti määrittää, kuinka suuren osan joustavasta edusta edunkäyttäjä saa. Esimerkiksi etu% 100 tarkoittaa, että edunkäyttäjä saa edut täysimääräisesti.
Huomio: Etuprosentti vaikuttaa vain joustavan edun jakautumiseen.
Se ei koske lounas- tai pyöräetua.
Esimerkkejä etuprosentin käytöstä:
- Osa-aikaiset työntekijät: Sovita edut työajan suhteessa
(esim. 60 % työaika → 60 % etu). - Kesken vuoden aloittaneet: Jaa vain jäljellä olevan vuoden osuuden eduista
(esim. 3 kuukautta jäljellä → 25 % vuosiedusta). - Poissaolojen hallinta: Keskeytä etu poissaolon ajaksi asettamalla etuprosentiksi (nolla) 0 %.
Lue ohjeet etuprosentin asettamiseen
Ryhmät
Ryhmät-toiminto soveltuu parhaiten tilanteisiin joissa:
- Etu jaetaan vain tietylle osalle henkilöstöä
- Tarjoat etua vain vakituisessa työsuhteessa oleville, tai muulla haluamallanne tavalla rajatulle työntekijäryhmälle
- Mikäli haluat tarjota pyöräetua myös lyhyessä työsuhteessa oleville, voitte luoda oman ryhmän tätä varten. Huomaathan että sinun tulee luoda tätä varten myös toinen pyöräetupaketti lyhyemmällä sopimusajalla, esimerkiksi 6 tai 12 kuukautta.
Näin luot ryhmän:
- Siirry Ryhmät -näkymään.
- Luo uusi ryhmäkategoria tai käytä olemassa olevaa -kategoriaa. Nimeä ryhmäkategoria selkeästi esimerkiksi "Vuoden 2025 edut" tai "Tampere". Voit muokata nimeä myöhemmin kynä -ikonista.
- Luo uusi ryhmä -painikkeella. Anna ryhmällesi nimi ja väri, jolla erotat sen muista ryhmistä. Nimeä ryhmä selkeästi, esimerkiksi "Vakituiset työntekijät"
- Lisää edunkäyttäjät ryhmään: Palvelu ohjaa sinut edunkäyttäjät näkymään. Lisää halutut edunkäyttäjät toivottuun ryhmään taulukon kolmen pisteen "lisää ryhmään" -toiminnon avulla tai yksittäisen edunkäyttäjän näkymässä ryhmät-osiossa.
Voit lisätä edunkäyttäjät ryhmiin myös CSV-tiedoston avulla. - Aseta ryhmä edun edunkäyttäjäksi: Siitty työsuhde-edut näkymään ja luo uusi tai valitse olemassa oleva työsuhde-etu. Aseta toivottu ryhmä edunkäyttäjiksi edunkäyttäjät-osiossa.
- Tallenna ja vahvista tilaus: Kun olet valmis, tallenna työsuhde-etu ja vahvista tilaus "Vahvista muutokset" -näkymässä, jotta muutokset astuvat voimaan.
Voit koska tahansa lisätä uusia henkilöitä olemassa oleviin ryhmiisi. Muutosten tallentamisen ja vahvistamisen jälkeen heille lähtee sähköpostiviesti edun myöntämisestä.
Jos teit vahingossa virheen, luethan artikkelimme Tein virheen etutilauksessa, miten toimin?
Edunkäyttäjän liittäminen tai poistaminen ryhmästä
Huomaathan, että ryhmät tulee olla luotuna ensin. Kun olet luonut ryhmät, voit lisätä tai poistaa edunkäyttäjiä ryhmistä.
Liitä tai poista Edunkäyttäjät -listanäkymästä:
Liitä tai poista edunkäyttäjä ryhmästä taulukon kolmen pisteen valikosta valitsemalla "muokkaa eturyhmiä". Ruutu esittää sinulle ryhmät joihin edunkäyttäjä voidaan liittää tai poistaa. Muista tallentaa eturyhmävalinta.
Jos lisäät tai poistat useita edunkäyttäjiä ryhmästä, valitse edunkäyttäjät ja lisää valitut henkilöt eturyhmään taulukon kolmen pisteen valikosta valitsemalla "lisää eturyhmä" tai "poista eturyhmä". Ruutu esittää sinulle ryhmät joihin edunkäyttäjät voidaan liittää tai poistaa. Muista tallentaa eturyhmävalinta.
Liitä tai poista edunkäyttäjän näkymästä:
Avaa edunkäyttäjän profiilinäkymä klikkaamalla edunkäyttäjän riviä. Muokkaa eturyhmiä näkymän Ryhmät-osiossa. Muista tallentaa valinnat.
Etuprosentti
Joustava etu tarjoaa mahdollisuuden hallinnoida etujen jakamista etuprosentilla. Prosenttiperusteinen jako mahdollistaa edun jakamisen esimerkiksi osa-aikaisuuden tai määräaikaisuuden perusteella. Etuprosentin muutokset määritellään työntekijäkohtaisesti.
Huomio: Etuprosentti vaikuttaa vain joustavan edun jakautumiseen.
Se ei koske lounas- tai pyöräetua.
Esimerkkejä etuprosentin käytöstä:
- Osa-aikaiset työntekijät: 60 % työaikaa tekevä saa 60 % koko vuoden täydestä etupotentiaalista. Edunkäyttäjän etuprosentiksi merkitään kyseisenä vuonna 60%. Edunkäyttäjälle jakautuu joustavat edut 60% kokonaismäärästä
- Kesken vuoden aloittaneet: Yritys Oy jakaa työntekijöilleen 400 euroa liikunta-, kulttuuri- ja hierontaetua vuodessa. Vuoden alussa mukana oleville työntekijöille jaetaan kullekin 400 euroa. Yritys palkkaa uuden työntekijän, joka on oikeutettu etuun lokakuusta alkaen. Yritys voi laskea paljonko etua kyseiseltä vuodelta työntekijälle myönnetään.
12kk-9kk = 3kk etukuukautta jäljellä vuodesta. 3/12kk = 25%. Työntekijän etuprosentiksi merkitään kyseisenä vuonna 25%.
💡 VINKKI: Jos työntekijäitä on paljon, kannattaa lisätä myös kesken vuotta aloittaneet, osan kuluvan vuoden eduista saaneet omaan ryhmään. Näin on helpompi muistaa muuttaa etuprosentit 100% seuraavan etukauden alussa!
-
Poissaolojen hallinta: Mikäli työntekijä on pidempään poissa, työnantaja voi harkintansa mukaan keskeyttää tältä käyttöoikeuden etuihin muuttamalla etuprosentin nollaksi (0 %). Työnantaja voi halutessaan kuitenkin tarjota työsuhde-etuja myös poissaolon ajan.
Lue myös artikkeli Edunjakajan neljä päätöstä
Näin asetat tai muutat edunkäyttäjän joustavan edun etuprosenttia:
Etuprosentin muutokset astuvat voimaan heti muutosten vahvistamisen jälkeen.
Etuprosentin muuttaminen vaikuttaa aina koko edun jakautumiseen, ei vain jäljellä olevaan aikaan. Jos nostat etuprosentin kesken vuoden 25 %:sta 100 %:iin, edut jaetaan takautuvasti täysimääräisinä.
- Avaa Edunkäyttäjät -näkymä ja etsi oikea edunkäyttäjä.
- Siirry edunkäyttäjän näkymään klikkaamalla edunkäyttäjän riviä.
- Muokkaa joustavan edun etuprosenttia Etujen jakoasetukset -kohdassa.
- Tallenna ja vahvista muutokset: Kun olet valmis, tallenna edunkäyttäjän muutokset näkymän alalaidasta ja vahvista tilaus "Vahvista muutokset" -näkymässä, jotta muutokset astuvat voimaan.
Jos teit vahingossa virheen, luethan artikkelimme Tein virheen etutilauksessa, miten toimin?