Mikä on pyöräetu?

Pyöräedun avulla työntekijäsi voivat hankkia käyttöönsä haluamansa polkupyörän. Pyörän kuukausittainen vuokra pidätetään edunsaajan palkasta (verovapaa työsuhde-etu), ja työnantajan vastuulle jää kuukausittainen palvelumaksu per polkupyörä.

Pyöräetua voi tarjota verovapaasti 1 200 eurolla vuodessa (100 €/kk) kaikille työntekijöille ympäri Suomen. Smartumilla edun suuruus voi olla myös 50 €/kk – ja siksi se sopii hyvin kaikenlaisten palkansaajien budjettiin. 

Vuokrakauden ajan pyörän omistaa Smartum, pyörää vuokraa etua työntekijöilleen tarjoava yritys ja pyörän käyttöoikeus on etua nauttivalla työntekijällä.

Pyöräetu tarjotaan vähentämällä pyörän vuokra kuukausitasolla työntekijän palkasta – tai lisäämällä se nykyisen palkan päälle kokonaan tai osittain. Työntekijälle tämä palkanosa on verotonta tuloa ja työntekijä saa edun verottomuudesta rahallista hyötyä. Tällä laskurilla voit tutkia, miten kuukausivuokra, palkka ja pyöräpaketin kokonaishinta tuottavat edun käyttäjälle hyötyä.

Vuokrakauden lopussa sekä työntekijällä, että etua tarjoavalla yrityksellä on mahdollisuus lunastaa pyörä omaksi 5 % lunastushinnalla. Pyöräetu on siten työntekijälle myös turvallinen tapa hankkia laadukas pyörä omaksi.

Kuukausittainen palvelumaksu maksetaan jokaista käytössä olevaa pyörää kohden. 

Kuukausivuokra sisältää rahoituskulut ja vakuutuksen. Tämän osan yritys siis pidättää työntekijän palkasta.

Erilliset palvelut laskutetaan niiden käyttötilanteessa ja työnantaja voi halutessaan pidättää näitä kuluja työntekijän palkasta.

Smartumin pyöräedussa ei ole muita kuluja. Tutustu hinnastoon täällä

Pyöräedun jakelu ja hallinnointi

Smartumin pyöräedun jakelua hallinnoit helposti SmartumPlus -palvelussa. Saat kuukausittaiset raportit palkanmaksua varten ja näet jatkossa palvelusta käytössä olevat pyörät ja niiden vuokrakaudet.

Pyörällä on siis vuokraleasing-sopimus koko etukauden ajan. Työnantajan kannattaa miettiä tarkkaan, miten omassa yrityksessä halutaan käsitellä sellaiset erityistilanteet, joissa pyöräetu on katkolla kesken leasing-kauden.

Työsuhteen katkeaminen ja pitkät poissaolot

Yksittäisen pyörän leasing-sopimuksen irtisanominen työnantajan toimesta kesken vuokrakauden edellyttää vuokrakauden loppujen vuokrien maksamista. Jos pyörä halutaan lunastaa, maksetaan vielä lunastusmaksu (5% hankintahinnasta).

Siksi on tärkeää miettiä ennakkoon, miten työsuhteen päättymisen tapauksessa ja pitkissä poissaoloissa toimitaan pyöräedun kanssa.

Näissä tilanteissa voidaan esimerkiksi järjestellä pyöräetu yrityksen sisällä toiselle työntekijälle tai esim. työpaikan vaihdon yhteydessä velvoittaa työntekijää joko lunastamaan pyörä tai siirtämään pyöräetu uudelle työnantajalle.

Smartum tarjoaa myös sopimuksen katkaisumahdollisuuden, jossa pyörän jälleenmyyntiarvo hyvitetään kun vuokrakausi katkeaa kesken. Erityisesti vuokrakauden alkuvaiheessa maksettavaa katkenneesta vuokrakaudesta tulee silti melko paljon, sillä erityisesti arvokkaiden sähköpyörien arvo putoaa alkuvaiheessa nopeasti ja toisaalta pyörän hintaa ei vielä ole lyhennetty pitkään. Yleisesti ottaen katkaisumahdollisuus keventää tilannetta pyörän toisen käyttövuoden aikana.

Työnantaja kirjaa erityistilanteita koskevat ohjeet selkeästi työntekijän ohjeeseen ja jokainen pyöräetua käyttävä työntekijä sitoutuu toimimaan ohjeen käytäntöjen mukaan.

Tässä vielä tarkemmin, mitä erityistilanteissa on mahdollista tehdä.

Työsuhteen päättyessä

  • Työntekijä voi lunastaa pyörän maksamalla lunastushinnan, joka riippuu sekä jäljelläolevasta vuokrakaudesta että pyörän alkuperäisestä hinnasta. Lunastushinnan saa Smartumin asiakaspalvelusta.
  • Työntekijä voi siirtää pyöräedun tulevalle työnantajalle.​
  • Työnantaja voi maksaa sopimuksen mukaisesti jäljellä olevat vuokrat Smartumille ja palauttaa pyörän TAI lunastaa sen maksamalla lisäksi 5% lunastusmaksun.
  • Pyörän vuokrasopimuksen voi siirtää toiselle työntekijälle sen jäljelläolevalla arvolla
  • Voit pyytää Smartumilta vuokrasopimuksen katkaisutarjouksen, jossa hyvitetään pyörän jälleenmyyntiarvo. Pyörä toimitetaan jälleenmyyjälle ja kuljetuskustannukset huomioidaan tarjouksessa.

Palkanmaksun keskeytyessä esimerkiksi lomautuksen tai palkattoman vapaan ajalta työnantaja ei ole velvollinen tarjoamaan henkilökuntaetuja. Verottajan ohjeen mukaan työsuhde-etu ei voi myöskään olla vastikkeettomassa käytössä. Pitkiä poissaoloja, joiden aikaisia vuokria ei voi pidättää joko työntekijän viimeisestä tai ensimmäisestä poissaolon jälkeisestä palkasta kannattaakin käsitellä kuten työsuhteen päättymistä.

Olemme luoneet ehdotuksen, jonka pohjalta voitte luoda omat yrityskohtaisen käytäntönne poissaolotilanteisiin ja työsuhteen päättymiseen. Käytännöt tulee kirjata työnantajan ohjeeseen pyöräedusta, jonka jaatte työntekijöillenne. Näin myös pyöräetu toimii joustavalla tavalla erilaisissa muuttuvissa tilanteissa, eikä pyöräedun käyttäjälle ole epäselvää, mihin hän sitoutuu.

Miten työnantaja hyötyy pyöräedusta?

Työnantajalle pyöräetu on edullinen, se maksaa kuukausittaisen palvelumaksun verran. Vuokran osuus pidätetään työntekijän palkasta verottomana etuna.

Pyöräetu antaa edunsaajille eli työntekijöille vapauden valita juuri omaan elämään sopiva polkupyörä, käyttipä työntekijä pyörää työmatkoilla, muuhun arkeen tai harrastuksiin. Siksi se tukee työntekijöiden hyvinvointia yksilöllisellä tavalla ja kunnioittaa diversiteettiä. Pienemmällä kuukausihinnalla edun voi sovittaa aikaisempaa useamman palkansaajan budjettiin.

Pyöräetu on pitkäaikainen etu ja sellaisena se on lämmin viesti molemminpuolisesta sitoutumisesta. Silti etu joustaa työsuhteen muutostilanteissa.

Pyöräetu on konkreettinen teko ympäristöarvojen puolesta. Pyöräliiton selvityksen mukaan työsuhdepyörät korvaavat autoilua tehokkaasti. Rohkaisemalla työntekijöitä työmatkapyöräilyyn voit pienentää työmatkojen hiilijalanjälkeä.

Miten työntekijä hyötyy pyöräedusta?

Pyöräetu on turvallinen tapa hankkia laadukas polkupyörä työmatkoihin, muuhun hyötykäyttöön ja harrastuksiin. Työntekijä maksaa palkan yhteydessä pyörän käyttöoikeudesta kohtuullista kuukausisummaa, joka lasketaan verottomaksi tuloksi. Pyörää voi käyttää kuin omaansa. Jokainen työsuhdepyörä on aina vakuutettu ja varkaus- ja vahinkotilanteissa vakuutus suojaa myös pyörän käyttäjää. 

Käyttäjä voi sisällyttää kuukausisummaan myös huollon ja tehdä näin pyöräilystä ja pyörän huollosta entistäkin huolettomampaa.

Koska edun osuus on verovapaata tuloa, saa työntekijä myös rahallista hyötyä edun käyttöönotosta – verottomuudesta toki hyötyy sitä enemmän, mitä parempi on työntekijän palkka ja mitä kalliimman pyörän edulla hankkii. Edun turvallisuus ja yksilöllisyys koskee tasapuolisesti kaikkia käyttäjiä!