
Työntekijälle, Liikunta- ja kulttuurietu, Työsuhde-edut, OmaLahjakortti, Edunkäyttövinkit
Vinkkejä etujesi käyttöön: liikunta- ja kulttuurietu
8.4.2025
Liikunta- ja kulttuuriedut ovat työsuhde-etujen kovaa ydintä. Tiesitkö, että säännöllinen hikiliikunta pitää mielen virkeänä ja auttaa jopa masennukseen. Tämä ei ole pelkkää omien henkseleiden paukuttelua, vaan tästä on olemassa ihan tutkittua dataa. Liikunta erittää mielihyvähormoneja ja on siten elimistömme omaa masennuslääkettä, minkä lisäksi liikunta lisää kokemusta omasta toimijuudesta ja parantaa itsetuntoa.
Tästä blogista löydät vinkkejä siihen, miten saat liikunaedusta enemmän irti.
Voit maksaa Smartumin liikuntaedulla suurimmassa osassa Suomen kuntosaleja sekä lukuisia muita liikuntaharrastuksia.
Liikuntaetu ja mailapelit
Lyötkö mielelläsi valkoista palloa greenillä?
Golfia ei perinteisesti pidetä tyhjätaskujen harrastuksena, mutta työsuhde-edulla maksaessa omat kulusi pienenevät ja voit käyttää säästyneet rahat vaikka mailojen päivittämiseen. Maksa liikuntaedulla pelimaksu, tai jos olet aloittelija, voit kuitata edulla alkeiskurssin ja Green Cardin hinnan.
Käy katsomassa golf-paikat, jotka hyväksyvät maksuvälineeksi Smartumin.
Jos nautit vihreän pallon lyömisestä punaisella kentällä,
maksa Smartumeillasi tennistunteja, tennisklubin jäsenmaksuja tai pelivuoroja.
Onko sulkapallo sinun lajisi?
Voit maksaa pelivuoroja Smartumin liikuntaedulla suurimmassa osassa Suomen sulkapallohalleja.
Katso sulkishallit tämä linkin takaa.
Uusi laji, padel
täyttää sekin verottajan ohjeistuksen ja voidaan siten maksaa liikuntaedulla.
Suomen padel-hallit löydät täältä.
Kössi eli squash
1980-luvun suosikkipeli elää uutta kukoistuskauttaan. Nopeatempoinen ja haastava mailapeli haastaa aerobista kuntoa ja räjähtävyyttä.
Yksilölajien lisäksi myös joukkuelajien kausi- ja harrastusmaksuja voi maksaa Smartumeilla. Salibandy, jääpallo, jalkapallo, koripallo, ringette, kaukalopallo, biljardi, snooker... Harrastusmahdollisuutesi laajenevat huomattavasti, kun kuittaat osan maksuista liikuntaedulla.
Muita lajeja
Liikuntaedulla voi maksaa harrastusmaksuja kaikenlaisista lajeista, ja monet verkon kautta ostettavat harrastukset voidaan nekin maksaa liikuntaedulla.
Katso kuntosaliverkostomme täältä.
Kun haluat treenata kotona, voit ostaa verkkovalmennuksen, jossa on verkossa ohjattuja kotitreenejä sekä treeniohjeet ja valmentajan tuki sinulle etänä.
Valmennuksia tarjoavat kumppanimme löydät täältä.
Oletko koskaan kokeillut avantouintia? Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lisää elimistössä lämpöä eristävää ruskean rasvan määrää. Avantouniti lisää mielihyvähormonien erittymistä ja parantaa näin mielialaa.
Moni on jäänyt koukkuun, vaikka ei muuten välittäisi kylmästä. Vaikka avantoajat alkavat ainakin eteläisessä Suomessa olla ohi, on vesi vielä sen verran kylmää, että uimari astelee ainakin henkiseen avantoon.
Tutustu avantouintipaikkoihimme ja lähde kylmään kylpyyn.
Kevät on myös lenkkeilyn aikaa, joten suosittelemme vetämään juoksutossut jalkaan ja suuntaamaan ulos. Lenkkeilyyn itseensä ei tarvita työsuhde-etuja, sillä lenkkareita ei – harmi kyllä – voi niillä maksaa.
Jos kuitenkin haluat juosta tavoitteellisesti tai motivaatiosi katoaa viimeistään kolmannen lenkin jälkeen, kokeile juoksun etävalmennusta. Valmennuksia on paljon erilaisia ja joka tason juoksijalle löytyy varmasti omansa.
Sinä, joka nautit yhdessä tekemisestä, saatat innostua juoksuryhmästä.
Kurkkaa juoksuvalmennuksia tarjoavat kumppanimme täältä.
Ja muista, että Smartumin liikuntaedulla kuittaat osallistumismaksun juoksutapahtumaan! Mikä pitäisikään motivaatiota yllä paremmin kuin juoksukisa?
Kiipeily
Kiipeily haastaa kehon koordinaatiota, lihaskuntoa, kestävyyttä, strategiataitoja ja pitkäjänteisyyttä. Kiipeillä voit niin korkeissa kiipeilyhalleissa ja luonnonseinillä kuin matalammilla, mutta takuulla haastavilla boulder-kohteilla.
Tutustu kiipeilypaikkoihin täällä.
Nyrkkeily
Nyrkkeilyä voi harrastaa niin kaksin kuin yksin sekä myös joukkueena. Voit sparrailla treenikaverin kanssa tai kokeilla kuntonyrkkeilyä, jossa ei mäiskitä ihmisiä vaan sparrihanskoja ja nyrkkeilysäkkiä.
Jotkin kunnat tarjoavat myös perhenyrkkeilyä, joten voit ottaa puolison ja lapset mukaan.
Täältä löydät nyrkkeilypaikat.
Paini
Paini haastaa ketteryyttä, lihaskuntoa ja pitkäjänteisyyttä. Myös sisukkuus nousee painissa arvoonsa. Painiharrastus luo hyvän pohjan mille tahansa urheilulajille, joten jos sinulla on aikaa vain yhteen, kokeile painia.
Judo, karate
Itämaiset kamppailulajit ovat vetäneet myös länismaalaisia puoleensa jo vuosikymmeniä. Kamppailulajit haastavat päätöksenteko- ja reaktiokokykyä sekä kasvattavat lihas- ja aerobista kuntoa.
Vedä pyjamat päälle ja tutustu judosaleihin täällä.
Crossfit ja TFW
Crossfit, TFW- ja Hyrox sopivat toiminnallisen treenin harrastajalle, joka nauttii siitä, ettei tarvitse itse käyttää aikaa sen miettimiseen, mitä tällä kertaa tekisi salilla. Toiminnallinen treeni haastaa sopivasti voimaa, räjähtävyyttä, aerobista kuntoa sekä henkistä kestävyyttä ja hermoja.
Etsi Crossfit-saleja täältä ja TFW-kohteita täältä.
Parkour / sirkuskoulu / akrobatia
Parkour, sirkuskoulu ja akrobatia ovat lajeja, jotka sopivat kaiken ikäisille ja kaiken kuntoisille. Aloittaa voi helposti itselle sopivilta kursseilta ja jatkaa vaativampiin sitä mukaa, kun taidot karttuvat ja itseluottamus lisääntyy.
Tutustu parkour-kohteisiin täällä, sirkuskouluihin täällä ja akrobatiakursseihin täällä.
Rata-ammunta ja jousiammunta
Rata-ammunta pistoolilla on turvallista ja hauskaa tekemistä, jossa oman kehityksen näkee nopeasti. Ohjattuun rata-ammuntaan et tarvitse aselupaa, vaan käsittelet asetta valvotusti.
Jos pauke ja luodit eivät ole sinun juttusi, asetu Robin Hoodin nahkoihin ja kokeile jousiammuntaa.
Tutustu rata- ja jousiammuntapaikkoihin täällä.
Keilalu
Ota kaverit mukaan ja lähtekää porukalla keilaamaan. Keilaaminen on hauska harrastus, jossa pääsee testaamaan omaa kilpailuhenkisyyttään ja viettämään samalla aikaa ystävien kanssa.
Tutustu keilauspaikkoihin täällä ja täällä. Hohtokeilauspaikat löydät täältä.
Kalastus
Souda kauniina päivänä selälle ja ota parin tunnin nokoset. Tämä on urheilua!
Etsi kalastuspalveluja täältä.
Sukellus
Laitesukelluksessa pääset testaamaan omia rajojasi ja näkemään paikkoja, joihin ihmisellä ei muuten ole pääsyä. Vaikka Suomen olosuhteet laitesukellukselle ovat vaihtelevat, voit suorittaa sukellusluvat täällä ja nauttia merenalaisista maisemista jossain muualla.
Ja on Itämerikin kaunis, kun pääsee sopivaan paikkaan.
Tutustu sukelluskouluihin täällä ja vapaasukelluskursseihin täällä.
Melonta
Melonta on tapa liikkua vesillä nopeasti, ketterästi ja lihasvoimalla. Vesi kuljettaa, jos esimerkiksi vaeltaminen jalan ei ole sinun juttusi. Vieraile saarilla, luodoilla ja rannoilla, joille ei pääse jalan tai uimalla.
Löydät melontapalvelut täältä.
Purjehdus
Tunne tuuli kasvoillasi ja ohjaa veneesi halki tyrskyjen. Purjehduskurssi tarjoaa mahdollisuuden kokeilla uutta harrastusta ennen kuin olet pakotettu käyttämään omaisuuden veneeseen, jonka käyttämisestä et tiedä mitään. Jos hallitset jo purjehduksen alkeet, osallistu edistyneiden kurssille ja purjehdi uusiin satamiin.
Suunnistus
Kipaise iltarasteilla, harjoittele maaston lukemista ja tulkitse karttaa ja kompassia. Suunnittele reittejä, ota suunta tai suuntima. Suunnistustaidot ja ilmansuuntien sekä maaston hahmottaminen ovat perustaitoja, joista on apua paitsi metsässä, myös taajamassa ja kaupungissa.
Tutustu suunnistuspalveluihin täällä.
Jooga/Pilates/Meditointi
Harjoita kehoa ja mieltä, treenaa kehonpainolla tai apuvälineiden kanssa. Kehitä voimaa, notkeutta ja liikkuvuutta. Jooga, pilates ja meditointi parantavat myös mielen joustavuutta ja lisäävät sitä kautta resilienssiä.
Tutustu joogapaikkoihin täällä, Pilatekseen täällä ja meditointiin täällä.
Ratsastus
Kiipeä hevosen selkään ja harjoittele kentällä tai maneesissa. Kokeile kouluratsatusta tai lähde maastoon ja nauti matkasta.
Etsi ratsastusta tarjoavia käyttöpaikkoja täällä.
Vaellus ja retkeily
Retkeily ja vaellus kasvattivat suosiotaan koronavuosien aikana, eikä luontoinnostukselle näy loppua. Jos olet aloitteleva retkeilijä, kannattaa kokeilla vaelluskurssia tai yhteisvaellusta, jonka aikana opit luonnossa selviytymisen perustaitoja sekä hyvää retkietikettiä.
Aloita luontoharrastus tustumalla näihin palveluntarjoajiin:
Vinkkejä kulttuuriedun käyttöön
Henkistä hyvinvointia tukee tietenkin omalta osaltaan kulttuurietu, jonka turvin voit harrastaa kulttuuria siinä muodossa kuin se sinulle parhaiten sopii. Kulttuurietua voit nimittäin käyttää melko vapaasti urheilutapahtumista festareihin ja oopperajuhlista teatterielämyksiin.
Yhteistyössä: Museokortti
Museokortti avaa ovet 360 museoon ympäri Suomen. Kurkkaa kevään näyttelyvinkit ja löydä suosikkisi:
- Maailmanranta – Reidar Särestöniemi 100 vuotta: Didrichsenin taidemuseo, Helsinki. 8.2.2025–1.6.2025.
- Rantasipi – Tarinoita korpihotellien maailmasta: Aalto2, Jyväskylä, 10.5.2025–4.1.2026
- Koloristi kylässä – teoksia Martti Airion taidekokoelmasta: Kuopion taidemuseo, 7.2.–27.4.2025
- Rajojen rikkojat: Ateneumin taidemuseo, Helsinki, 7.3.2025–24.8.2025
- Verholla – Painokankaiden taide: EMMA - Espoon modernin taiteen museo, 12.2.2025–14.3.2027
- Laila Karttunen ja elämän väriraidat: Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeenlinna, 2.11.2024–4.5.2025
- Satojen tuhansien mökkien maa: Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa, 13.3.–31.5.2025
- Ainainen kesä – teoksia Viipurin Taiteenystävien kokoelmista: Poikilo-museot, Kouvola, 6.2.–27.4.2025
- Kivi, paperi, sakset – Kiasman kokoelmanäyttely: Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki, 14.2.–18.1.2026
Katso lisää ajankohtaisia näyttelyvinkkejä täältä ja osta itsellesi Museokortti etuhintaan täällä!
Perinteistä kulttuuria
Ooppera
Savonlinnan Oopperajuhlat järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen suuriruhtinaskunnassa vuonna 1912, ja tapahtuma onkin varsinainen kulttuurin huippuatapaus.
Savonlinnan lisäksi oopperaa pääsee seuraamaan Suomen kansallisoopperassa ja vaihtelevasti muissakin kohteissa.
Jos nautit kuulla, kun lauletaan kovaa ja korkealta, katso oopperakohteita täältä.
Teatteri
Oikea teatteri on kokemus, joka ei jätä kylmäksi. Olla samassa tilassa näyttelijöiden kanssa ja seurata tapahtumien kehitystä lavalla, tuo esityksen lähelle.
Teatterikokemuksia tarjoavat kumppanimme löydät täältä.
Elokuvat
Tämä kulttuurikohde ei esittelyjä kaipaa, sillä elokuvissa käyminen on kulttuuriedun suosituimpia käyttökohteita. Pääset katsomaan leffatarjontaa teattereiden omilta sivuilta.
Leffateatterit löydät kootusti täältä.
Valokuvaus- ja taidekurssit
Älä tyydy pelkästään katsomaan vaan kokeile ja tee itse. Taide antaa sisältöä ja merkitystä elämään, ja ammattitaitoisen ohjaajan avulla untuvikkokin oppii erilaisia näkemyksiä ja tekniikoita, joilla luovuuttaan voi ilmaista.
Tutustu valokuvauskursseihin ja valokuvanäyttelyihin täällä. Taidekurssit löydät täältä ja -näyttelyt täältä.
Urheiluottelut
Kulttuuriedulla voit maksaa kausikortteja, sarjalippuja ja yksittäisiä pääsylippuja kaikkiin urheilumatseihin, jotka hyväksyvät maksutapana Smartum-edut.
Futisseurat ja -paikat löydät täältä,
lätkäotteluita järjestävät tahot ovat täällä ja
Festarit
Koko vuosi, mutta varsinkin kesä on musiikki- ja muiden festivaalien aikaa. Festareilla nautit yhden pääsymaksun hinnalla laajasta kattauksesta esiintyjiä, paneelikeskusteluja ja työpajoja. Lisäksi pääset kokemaan ruokaelämyksiä, sillä monet festivaalijärjestäjät panostavat nykyään myös ravintolapuoleen.
Tutustu festarivalikoimaan täällä ja täällä.
Kokeile kuorolaulua
Jos haluaisit laulaa, mutta itseluottamuksesi hakee vielä täyttä potentiaalia – tai ylipäänsä nautit enemmän yhdessä kuin yksin tekemisestä, pyri kuoroon.
Vaikka voisi kuvitella, ettei yksi laulaja tee eroa, on kuoroon päästäkseen selviydyttävä koelaulusta.
Tutustu kuoroharrastuksen mahdollisuuksiin täällä.
Kirjoita käsin tai koneella
Haaveiletko luovasta kirjoittamisesta, mutta aikaa ei tahdo löytyä? Kirjoituskurssi tai -koulutus auttaa, sillä kun jotain tekee ohjatusti, sille yleensä helpommin löytyy myös aikaa.
Jos innostut enemmän kädentaidoista, kokeile rauhoittua kalligrafian parissa: opit kauniin käsialan ja kehität samalla hienomotoriikkaa ja keskittymiskykyäsi.
Tutustu kirjoitus- ja kalligrafiakursseihin täällä.
Ota enemmän irti eduistasi – muista Diilit
Diilit-sivustolta löydät kummaneidemme ajankohtaisimmat tarjoukset Smartum-etujen käyttäjille ja saat parhaat vinkit rahanarvoitsen työsuhde-etujesi käyttöön.
Muista, että eduissa euro on enemmän kuin palkkaeuro, sillä edut ovat sinulle verottomia. Liikuntaedun verovapauden yläraja on verottajan linjauksen mukaisesti 400 euroa per työntekjiä per vuosi.
Tutustu kumppaneidemme tarjouksiin ja nappaa parhaan päältä Diilit-sivuilla.
Muista tarkistaa tarjouksen ehdot ennen ostamista.