.jpg?width=2000&name=juoksukuva_9050%20(1).jpg)
Työntekijälle, Liikuntaetu, Liikunta- ja kulttuurietu, Edunkäyttövinkit
5 vinkkiä juoksukunnon kehittämiseen
10.4.2025
Yhteistyössä Juoksuklubi
Kevätauringon paistaessa on usein helppo löytää motivaatiota lenkille lähtemiseen. Kun huomaa kehittyvänsä, saa kunnon kehityksestä vielä lisää buustia juoksumotivaatioon. Mutta miten juoksua kannattaa harrastaa, jotta kehitystä varmasti tapahtuu?
Juoksuklubin valmentaja Saija Huhtiniemi kertoo tärkeimmät vinkit juoksukunnon kehittämiseen!
Blogin lopusta löydät myös alennuskoodin, jolla lunastat Juoksuklubin ohjattuja etävalmennuksia itsellesi 15 euron etuhintaan.
Aloita helposta, mutta muista progressio
Aloittelijan kannattaa aloittaa juoksu ensin kävely-juoksu-vuorottelulla, jotta harjoittelu ei ole liian kovatehoista.
Kun maltat aloittaa riittävän kevyesti, myös rasitusvammat pysyvät loitolla eikä juoksumotivaatio lopahda heti alkuunsa.
Toisaalta harjoittelun pitää olla progressiivista, eli pikkuhiljaa juoksupätkien tai lenkkien pituutta tai vauhtia voi hieman kasvattaa.
Kovat kovaa, kevyet kevyesti
Kuntojuoksijoilla tyypillisin kehityksen este on harjoittelun tasapaksuus.
Kehittävä harjoittelu tarkoittaa sitä, että suurin osa lenkeistä on kevyttehoisia pk-lenkkejä. Välillä pitää myös tehdä haastavampia ja kovempivauhtisia treenejä, jotta kunto kehittyy.
Malta siis tehdä kevyet lenkit riittävän kevyesti, jotta jaksat juosta kovat treenit kovaa!
Säännöllisyys ja pitkäjänteisyys
Kehityksen edellytyksenä on, että lenkillä käy säännöllisesti ja mieluiten useamman kerran viikossa.
Aloittelijalle säännöllisyys tarkoittaa korkeintaan 2–3 lenkkiä viikossa, mutta kauemmin juoksua harrastanut voi lenkkeillä useamminkin.
On tärkeää muistaa, että tässä lajissa ei ole tarjolla pikavoittoja, vaan kestävyyskunnon kehitys vaatii säännöllistä ja pitkäjänteistä työtä – mutta se on sen arvoista!
Ota tavoite
Mitä haluaisit juoksijana saavuttaa? Unelmoi ja aseta tavoitteita rohkeasti, mutta jos tavoite on vielä kaukana, ota välitavoitteita.
Aloittelijan ei ole epärealistista unelmoida maratonista, mutta ensimmäiseksi tavoitteeksi kannattaa kuitenkin ottaa 5 km juoksu, sitten 10 km ja vaikka ensi vuodelle puolimaraton.
Sitä seuraavalle vuodelle maraton onkin jo oikein hyvä tavoite!
Punainen lanka
Mistä sitten tietää, milloin pitäisi juosta kovaa ja milloin kevyesti? Miten voi arvioida, kuinka nopea kehitys on mahdollista ja millaisella progressiolla siihen päästään?
Hyvä keino löytää punainen lanka omaan harjoitteluun, on luottaa ammattivalmentajan suunnittelemaan harjoitusohjelmaan.
Juoksuklubi tarjoaa valmennuskursseja ”avaimet käteen” -periaatteella eri tasoisille juoksijoille audiotreenien muodossa.
Sinä et tarvitse muuta kuin lenkkarit jalkaan, kuulokkeet korviin ja eteesi tien jota juosta!
Juoksuklubin ohjatut audiotreenit juoksuharjoittelun tueksi
Juoksuklubi tarjoaa valmennuksia kaiken tasoisille juoksijoille. Voit tutustua Juoksuklubin audiotreeneihin maksuttomalla kokeilutreenillä.
Aloittelevalle juoksijalle suunnattu Starttikurssi alkaa täysin nollatasolta. Kurssin tavoitteena on juosta kurssin lopussa viiden kilometrin juoksu.
Jatkokurssi puolestaan tähtää 10 kilometrin juoksuun ja Puolimaratonkurssi nimensä mukaisesti puolimaratonille. Tämän kevään uutuusvalmennus, Nopeampi Kymppi, on juoksua joa harrastaville, jotka haluavat kehittää juoksuvauhtiaan 10 kilometrin matkalla.
Maratonklubi taas tarjoaa haastetta kokeneemmallekin juoksijalle.
Treenipaketin avulla voit nostaa omaa juoksunopeutta, ja vähemmän tavoitteelliselle juoksijalle taas sopii Nauti juoksusta -kurssi.
Juoksuklubin valikoimasta löytyy juoksuvalmennusten lisäksi myös oheistreenikursseja, kuten Juoksijan pilates ja Juoksijan pakara&core.
Tutustu Juoksuklubin valmennuksiin ja nappaa sinulle sopivin valmennus Smartum-liikuntaedullasi Juoksuklubin verkkokaupasta.
Käytä koodia SMRTM15, niin saat kaikista Juoksuklubin ohjatuista valmennuksista 15 euron alennuksen. Etukoodi on voimassa 30.6.2025 asti.