pinkki-pilvi

Tänä keväänä kaiken perustana työpaikoilla oli luottamus

Tätä kirjoittaessani istun omalla terassilla. Saimme juuri päätökseen koko henkilöstön weeklyn, joka oli tämän kesän viimeinen ennen kesälomia. Kaikki muutkin olivat valinneet oman paikan palaverille tilanteen ja fiiliksen mukaan. Saimme nähdä järvimaisemia, varastotiloja, kotikonttoreita, pörröisiä hiuksia, koiria ja lapsia ihmisten mukana. Näistä onkin tullut tuttu näky meille kaikille. Nyt on syytä olla kiitollinen ja ylpeä siitä, millaiseen muutosloikkaan olemme yhdessä kyenneet. Ei ole nimittäin itsestäänselvää, että olemme näin avoimia ja aitoja työyhteisössä toisillemme. Kodin avaaminen muille on monelle rohkea teko.

Etätyöskentely ja palaverit videoiden välityksellä muun elämän ollessa aitona ympärillä on tuonut työpaikoille jotain ainutlaatuista. Myös ihmisten sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt. Ei ole enää outoa olla pomon kaveri Instagramissa ja lähetellä sydämiä työntekijöille, kun he tekevät jotain hauskaa tai liikuttavaa.

Teknologia ja tunteet uudessa arjessa

Etäjohtaminen ja -työskentely on tuonut kaikki viestintävälineet vahvaan käyttöön. Puhelimeen tarttuminen ja soitto on helpompaa – slackit, whatsapit, linkedinit, zoomit, teamsit ja skypet ovat nyt kaikille tuttuja. Kaikki syyt, jotka estävät meitä pitämästä videokameroita päällä palaverissa ovat tekosyitä. Kun ihminen puhuu, on erittäin tärkeää nähdä hänen kasvonsa, elekieli on puolet siitä, mitä muille viestit. Ihmiset eivät välttämättä muista sanomaasi, mutta muistavat aina fiiliksen, jonka loit tilaan.



Myös tunteita näytetään esimerkiksi emojien avulla vahvemmin. Muistan noin viisi vuotta sitten kun eräs ”johtajaherrasmies” haistatti pitkät emojien käytölle: ”Minä en saakeli mitään peukkuja rupea työntekijöitteni teoille näyttämään, se on niitten työtä ja siitä maksetaan palkkaa, eikö se riitä?!” Taitaa tällaiset johtajat olla jo mennyttä, sillä nyt viimeistään näissäkin yrityksissä on ollut pakko hyväksyä se muutos, joka on tullut jäädäkseen. Elämme teknologian kulta-aikaa ja siitä on otettava kaikki irti. Siihen kuuluu myös vahvasti tunteet, niistä puhuminen, kehut ja aito keskustelu myös vaikeista asioista.

"Kriiseistä selviäminen ja kasvu lähtee aina ihmisistä."

Uudet työtavat on siis omaksuttu nyt kaikkialla, mutta samalla nyt viimeistään on aika myös luopua vanhoista työntekemisen tavoista ja uskomuksista. Vaikka työaika on vapaampaa, on osattava myös välillä sulkea viestintävälineet. Vaikka etäpalaverit sujuvat mainiosti, on tärkeää ottaa aikaa myös fyysiselle läsnäololle, hitaalle dialogille ja yhdessä ajattelulle. Enää ei ole syytä kysyä lupaa etäpäivään vaan sovitaan yhdessä pelisäännöt palavereille, joissa kaikkien olisi hyvä olla läsnä.

Meillä etätyöskentely on sujunut todella hyvin, kun olimme kaikki samanaikaisesti etänä. Kun syksyllä toivottavasti palaamme takaisin normaaliin, on hyvä ottaa hetki ja keskustella yhdessä ihmisten kanssa siitä, mitä hyvää ja mitä haasteita kohtasimme tänä poikkeuksellisena aikana. Itse ainakin annan kiitokset työmatkoihin käytetystä ajasta, joka vapautui pidempään nukkumiselle.

Kaiken takana on luottamus

Luottamus ja vahva perusta, johon olemme panostaneet jo paljon poikkeusaikoja ennen, pelasti meidät monelta. Puhallamme edelleen yhteen hiileen ja uskallamme puhua vaikeistakin asioista ääneen. Jos meillä ei ole rohkeutta nostaa todellisia ongelmia pöydälle, emme myöskään voi niitä yhdessä ratkaista. Kyse on aina kuitenkin ihmisistä. Uskommeko me itse itseemme ja tulevaisuuteen, jonka me itse, yhdessä voimme luoda. Kriiseistä selviäminen ja kasvu lähtee aina ihmisistä.

Luottamus on kaiken perusta. Meillä Smartumilla on esimerkiksi ollut jo puolitoista vuotta jokaisella mahdollisuus käyttää viikoittain työaikaa 3 tuntia liikuntaan tai kulttuurin harrastamiseen. Tämä mahdollisuus on perustunut nimenomaan luottamukseen ja siihen, että ihmiset pitävät huolta itsestään ja jaksamisestaan. Kesken työpäivän kävelylle lähteminen ei suju suurimmalta osalta luonnostaan, ja jos me voimme tätä kynnystä madaltaa maksamalla tästä teosta jopa palkkaa, on se sen arvoista. Tänä poikkeuksellisena aikana, jos koskaan, ihmisten jaksaminen ja hyvinvointi on ollut tärkeässä roolissa. Nyt nautitaan suomen suvesta ja katsotaan uteliaina, rohkeina ja entistäkin aidompana tulevaa syksyä – yhdessä.

Suvi Widgrén
Smartumin vt. toimitusjohtaja (08/2020 asti)