smartum-pay-matka

Työmatkaetu helpottaa paluuta toimistolle

Koronapandemian jälkeen suomalaiset asiantuntijat tottuivat etätöihin, eikä heitä ole ollut vaikeaa kammeta takaisin toimistolle. Etätyössä on käynyt tietokoneen lisäksi pyykkikone, mutta pesukoneiden tuominen toimistolle – kuten joku ehdotti – tuskin riittää houkuttelemaan lähitöihin. Työmatkaetu sen sijaan on pieni, mutta vaikuttava ele, joka helpottaa toimistolle palaamista.

 

Etätyön ja lähityön yhdistämisestä on varmasti yhtä paljon mielipiteitä kuin on työyhteisöissä jäseniä. Uutisista luemme, miten jopa Piilaakson globaalit jättiyhtiöt Googlesta Delliin määräsivät työntekijät hybridityöstä 100-prosenttiseen toimistotyöhön lyhyellä varoitusajalla.

Suomalaiset arvostavat saavutettuja etuja ja niistä eniten mahdollisuutta hybridityöhön. Toisaalta yritysjohtajat ovat todenneet, että etätyö vie johtamisesta kaiken kivan.

Jotain tarttis tehdä…

Pakottaminen sopii suomalaiseen työkulttuuriin huonosti, joten työntekijöitä tuskin voidaan uhkailla palaamaan lähitöihin ainakaan kovin menestyksekkäästi. Työnantajalla on oikeus määrätä, missä työt tehdään, mutta etätyötä arvostavalla paluu lähitöihin voi olla kynnyskysymys – ja irtisanoutuminen houkuttelevampi vaihtoehto kuin toimistopakko.

Miten houkutella henkilöstö lähitöihin?

Etäilyyn tottuneet työntekijät ovat ainakin jonkin verran sitä mieltä, että työmatkoihin kuluu liikaa aikaa ja että matkoista syntyy kuluja.

Se on täysin totta. Työpaikalle saapuakseen pitää herätä aikaisemmin ja laittautua siistimmäksi kuin etätöissä. Kukaan ei saa tietää, jos kotioloissa pukenuu kauluspaidan kanssa collegehousuihin tai sortseihin, mutta toimistolla tarvitaan toimistovaatteet.

Työnantaja ei voi taikoa työntekijöilleen mistään lisää aikaa, mutta kuluihin hän voi osallistua.

Työmatkaedulla kannustat empaattisesti

”Työmatkaetu lisäsi merkittävästi toimistopäivien määrää”, kertoo Tiina Smartumin markkinoinnista. Hän anoo toivoneensa pitkään, että työnantaja maksaisi edes osan matkakuluista, ja Smartumilla toive lopulta toteutui.

Aiempien nollan tai yhden toimistopäivän sijaan Tiina käy nyt lähitöissä kolmena, jopa neljänä päivänä viikossa – ja ihan vapaaehtoisesti.

Samaa mieltä on Smartum-konkari Niina, joka on ollut talossa erilaisissa tehtävissä.

”Käytän etujani ehdottomasti eniten työmatkakuluihin”, Niina kertoo. ”Smartumin etupaketti on niin runsas, että vuosilipun ostamisen jälkeen etua jää vielä muuhunkin.”

Työmatkaetu tukee hyvinvointia kokonaisvaltaisesti

”Nimittäin”, Niina lisää, ”työmatkaedulla voi maksaa myös vapaa-ajan matkoja.”

Kun tuet työntekijääsi konkreettisesti työmatkakuluissa, osoitat, että arvostat hänen aikaansa ja välität hänen hyvinvoinnistaan. Kun matkakuluja voi kattaa eduilla, jää palkkaraha käytettäväksi muuhun kuin julkisen liikenteen matkalippuihin.


Helpota työntekijöidesi arkea

Työmatkaedulla voit tukea työntekijöitäsi matkakuluissa. Jos toimistolla käydään esimerkiksi kahdesti viikossa, tekee pienemmälläkin summalla jo monta matkaa.

Työsuhde-edut ovat kustannustehokas tapa palkita työntekijöitä. Sinä saat vähentää edut yrityksen verotuksessa, etkä maksa eduista palkan sivukuluja. Työntekijällesi edut ovat verovapaita verottajan määrittelemissä rajoissa.

Jos et ole varma, mitä etuja työntekijäsi toivoisivat, voit jakaa haluamasi könttäsumman – ja antaa jokaisen valita itse, mikä tukee juuri heidän palautumistaan.

Aloita heti ja tilaa työntekijöllesi työmatkaetua jo tänään!