Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä fyysinen aktiivisuus on tuotu osaksi organisaation jokapäiväistä arkea. Henkilöstöliikunnan peruskivenä on ihmislähtöinen, innovatiivinen ja osallistava toimintakulttuuri.
Liikunta on varsinainen työyhteisön ihmelääke, joka edistää työhyvinvointia ja työkykyä. Silti suuri osa aikuisista liikkuu terveytensä kannalta aivan liian vähän (FinTerveys 2017). Toisin on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (PPSHP), joka valittiin Suomen Aktiivisin Työpaikka -kilpailun voittajaksi tammikuussa 2022. Hyvinvointialueeksi vuonna 2023 muuttuva PPSHP on malliesimerkki siitä, kuinka liikunta-aktiivisuus on nostettu organisaation toimintakulttuurin keskiöön.
”Hyvinvoiva henkilöstö on toimintamme perusta, sillä terveydenhuollon työ on usein epäsäännöllistä, vaativaa ja eri tavoin kuormittavaa. Hyvät fyysiset voimavarat edesauttavat työntekijöidemme kokonaisvaltaista jaksamista ja työkykyä”, toteaa PPSHP:n työhyvinvointipäällikkö Oili Ojala.
Noin kaksi kolmasosaa sairaanhoitopiirin 7000 työntekijästä tekee vuorotyötä. Jotta liikunnasta ei muodostuisi kuormitustekijää, ihmisiä herätellään kiinnostumaan liikunnasta itselleen sopivalla tavalla.
”Olemme halunneet luoda kannustavan kulttuurin, joka tarjoaa edellytykset tehdä kestäviä, aktiivista elämäntapaa tukevia valintoja. Terveyden edistämisen tulee kuitenkin olla yksilön oma valinta”, Ojala kertoo.
Työhyvinvointipäällikön lisäksi PPSHP:n työhyvinvoinnin ydintiimiin kuuluu päätoiminen terveysliikunnan suunnittelija. Henkilöstöliikuntaa johdetaan tiiviissä yhteistyössä henkilöstöhallinnon, työterveyden, työsuojeluorganisaation ja johdon kanssa.
Työntekijät saavat jo perehdytysvaiheessa yksilöllistä opastusta esimerkiksi palautumiseen ja liikunnallisiin elintapoihin. Tarvittaessa työterveyshuollon ammattihenkilö, kuten työterveyslääkäri tai -fysioterapeutti, ohjaa eteenpäin terveysliikunnan suunnittelijan vastaanotolle. Hyvinvoinnin tukena ovat myös Smartumin liikunta-, kulttuuri- ja hierontaedut, joita työntekijät saavat hyödyntää haluamallaan tavalla.
”Sairauspoissaolopäivistä aiheutuva hintalappu nousee helposti miljooniin euroihin. Fyysiseen hyvinvointiin tehdyt investoinnit maksavat siis itsensä nopeasti takaisin”, toteaa Ojala.
Työhyvinvointipäällikkö Outi Ojala (vas.) ja terveysliikunnan suunnittelija Minna Keskitalo (oik.) vastaanottivat Suomen Aktiivisin Työpaikka -palkinnon Urheilugaalassa tammikuussa 2022. Kuvaaja: Sirpa Jämsä
Sairaanhoitopiirin vapaa-ajan yhdistyksellä on keskeinen rooli liikuntaan aktivoimisessa. Yhdistyksen 23 jaostoa tarjoavat harrastusmahdollisuuksia juoksukoulusta joogaryhmään ja pesäpallosta pilatekseen. Tavoitteena on madaltaa erityisesti vähän liikkuvien osallistumiskynnystä osaamistasosta riippumatta.
Kullekin työyhteisölle laaditaan myös niiden tarpeisiin sopiva terveyden edistämisen suunnitelma. Apuna on nk. liikuttajaverkosto, joka koostuu vapaaehtoisista aktiivisuuden sanansaattajista. Liikuttajat tsemppaavat ja vievät liikunnan ilosanomaa sekä konkreettisia toimenpiteitä työyhteisönsä arkeen.
Panostukset liikuntaan ja sitä tukeviin palveluihin ovat kannattaneet, kertoo PPSHP:n terveysliikunnan suunnittelija Minna Keskitalo.
”Liikuntapalvelut on tuotava mahdollisimman lähelle ihmistä. Hyvänä esimerkkinä toimivat Smartum-edut, joiden avulla liikunnan harrastaminen onnistuu helposti myös etänä. Uusi Smartum Wellbeing Hub antaa entistä paremmat eväät etujen hyödyntämiseen. Varsinkin ne, jotka miettivät sopivaa käyttökohdetta eduilleen, voivat sen avulla löytää itselleen sopivan tavan liikkua. Näin edut tulevat myöskin käytettyä”, Keskitalo iloitsee.
Toimittaja: Vanessa Törnblom
Artikkeli on julkaistu hrviesti.fi-verkkomediassa.
Uusi Smartum Wellbeing Hub -palvelu tarjoaa yhdessä innostavassa paketissa kaiken, mitä työntekijät tarvitsevat lisätäkseen työkykyään ja hyvinvointiaan Smartum-etujen avulla.