Blogisarjan toisessa osassa sukellamme syvemmälle edunkäytön maailmaan. Työsuhde-etujen käytössä on vuosittain joitakin selkeitä piikkejä, joista ensimmäinen asettuu siihen hetkeen, kun edut on jaettu työntekijöille. Toinen käyttöpiikki osuu yleensä kesän tienoille ja kolmas vuoden loppupuolelle hetkeen ennen kuin edut vanhentuvat. Tässä blogitekstissä parhaat tärppinsä etujen käyttöön antavat Smartumin Business Lead Juuli, ja Mika, joka toimii Smartumilla kasvujohtajana.
Smartumilaisten joukossa edunkäyttötapoja on yhtä monta kuin käyttäjiä. Yksi ostaa matkakortin koko vuodeksi, toinen käy hammaslääkärissä ja kolmas aloittaa uuden harrastuksen. Toimistotyötä tekevät nauttivat täysin rinnoin myös hierontaedusta – vai pitäiskö sanoa rennoin hartioin?
”Totta kai käytän aina kaikki työsuhde-edut. Ei tulisi mieleenkään jättää rahanarvoisia etuja käyttämättä!”, tokaisee Juuli heti haastattelun aluksi.
Mika kertoo arvostavansa Smartumin joustavassa työsuhde-edussa sitä, että hän voi itse hyvin vapaasti päättää, mitä oma hyvinvointi kulloinkin tarvitsee. ”Jos joskus kävisikin niin, että edut uhkaisivat vanhentua, ostaisin tietysti OmaLahjakortin”, hän kertoo.
OmaLahjakortilla työntekijä saa eduilleen kolme kuukautta lisää käyttöaikaa. Tällöin mattimyöhäisetkin ehtivät käyttää etunsa, sillä OmaLahjakortin voimassaolo alkaa vasta siitä päivästä, kun alkuperäiset edut vanhentuisivat.
”Viihdyn rinteessä, joten käytän yleensä Joustavaa etua laskettelukeskuksen kausikorttiin niin paljon kuin mahdollista”, Mika kertoo. Liikuntaedun verovapauden yläraja on 400 euroa vuodessa ja koskee myös Joustavan edun käyttämistä liikuntaan. ”Etujen käyttö ylipäänsä seuraa omalla kohdallani vakiintunutta vuosikellon kaltaista kiertoa, eikä vaadi erityistä suunnittelua”, hän pohtii.
Joustava etu madaltaa kynnystä kokeilla uusia lajeja. Jotkin lajit ovat kalliita, joten jos osankin kuluista voi kattaa eduilla, voi virikkeitä ja palautumista lisätä arkeensa kohtalaisen vaivattomasti.
Liikunnan lisäksi smartumilaiset käyttävät etujaan terveydenhuollon palveluihin. ”Erikoislääkärin palvelut eivät ole ilmaista, mutta etujen ansiosta voin käydä vastaanotolla tarpeen mukaan”, Juuli muistuttaa.
”Mitä urheiluun tulee, niin todettakoon, että liikuntaan ja kulttuuriin menisi kyllä enemmänkin kuin käytössä olevat 400 euroa”, hän lisää ja naurahtaa.
Mikalle tärkeä palautmiskeino on käyminen hyvällä hierojalla.
”Tänä vuonna olen käynyt hierojalla kahden viikon välein”, Mika kertoo. ”Ilman työsuhde-etuja siellä ei tulisi juuri käytyä, mutta ostin viime vuonna OmaLahjakortin. Sen avulla olen kasvattanut etupottiani tälle vuodelle ja pystyin ostamaan lahjakortin vakiohierojalleni.”
”Ja tietysti”, Juuli muistaa äkkiä, ”kaikkia etuja ei tosiaan tarvitse käyttää heti, vaan niitä voi käyttää pitkin vuotta. Minulla on usein loppuvuodelle ’jemmassa’ pieni etupotti, jonka käytän harkintani mukaan johonkin mukavaan. Jos en keksi mitään, ostan tietysti OmaLahjakortin.”
Jos voisit valita vain kolme, mihin käytättäisit etusi?
Mitä vinkkejä etujen käyttöön muut smartumilaiset antavat? Lue täältä blogin ensimmäinen osa: Smartumilaisten vinkit työsuhde-etujen käyttöön, osa 1
Mitä tehdä jos etua on vanhentumassa?
Smartumilaisilla edut eivät jää happanemaan, mutta kysyimme kuitenkin suosituksia tilanteeseen, jossa kello tikittää ja edut on pian vanhentumassa.
"Jos etuja on vuoden lopussa vielä käyttämättä, ostan OmaLahjakortin, jotta en joudu kiireessä käyttämään etuani vain johonkin," kuuluu yleinen neuvo. Smartumin OmaLahjakortilla saakin eduille kolme kuukautta lisää käyttöaikaa ja sen voi ostaa liikunta-, liikunta ja kulttuuri-, hieronta- ja työmatkaedulla.
Voit ostaa OmaLahjakortinn eduillasi kätevästi SmartumPay-sovelluksessa:
SmartumPay
Koska smartumilaisia voidaan hyvinkin pitää jonkinlaisena edunkäytön asiantuntijoina, kysyimme vielä lopuksi sellaista käyttövinkkiä, joka ei tule ehkä ensimmäisenä jokaiselle mieleen.
Juuli rohkaisee satsaamaan palauttavaan taukoon keskellä työpäivää. Hän itse panostaa arjessa lounashetkeen: ”Ei tarvitse aina syödä pelkässä lounasravintolassa! Kiireisenä päivänä jättikokoinen raikas smoothie tai iso jäälatte ja leipä toimivat mahtavasti lounaana.”
Mikan vinkki liittyy tietysti lasketteluun. ”Laskettelukeskuksilla on usein seuraavan kauden liput myynnissä jo syksyllä early bird -hintaan. Kun ostaa työsuhde-edulla kausikortin, voi kipaista rinteessä vaikka pari kertaa päivässä, ja pääsee hyödyntämään koko pitkän kauden.”
Smartumin Diilit-sivusto
Tutustu Smartumin Diilit-sivustoon. Löydät sivustolta kumppaneidemme tarjouksia. Hyödynnä tarjoukset ja saat enemmän irti eduistasi.
Muista tilata edunkäyttäjän uutiskirje sähköpostiisi. Lähetämme sinulle vain arvokasta ja relevanttia tietoa työsuhde-etuihisi liittyen.
Haluan henkilökohtaiset edunkäyttäjän uutiset sähköpostiini!