Uutiset, Työnantajalle, Yrittäjälle, Työsuhde-edut
Ota etubudjetistasi enemmän irti
20.11.2024
Työnantaja saa täysin itse päättää, miten hän edut työntekijöilleen jakaa – sekä sen, haluaako hän ylipäänsä jakaa heille etuja. Yhä useammassa yrityksessä työsuhde-eduista on kuitenkin muotoutunut ikään kuin itsestään selvä osa palkitsemista.
Yrityksen näkökulmasta edut ovat taloudellisesti fiksu tapa palkita työntekijöitä, sillä eduista ei makseta palkan sivukuluja. Työntekijälle edut ovat verovapaita verottajan määrittelemissä rajoissa, joten työsuhde-edun euro on työntekijälle enemmän kuin palkkaeuro.
Etukäytännöt työpaikalla
Työnantaja ja työntekijä suhtautuvat etuihin hieman eri tavoin. Se on ymmärrettävää, sillä käytännössä ne tarkoittavat kummallekin hieman eri asioita.
Yritykselle edut ovat tärkeä osa työnantajabrändiä ja työyhteisöviestintää, jolla alan parhaita osaajia houkutellaan tulemaan taloon ja viihtymään siellä mahdollisimman pitkään.
Kun työntekijät vertailevat työpaikkoja, lisäävät laajat edut yrityksen houkuttelevuutta.
Työntekijän näkökulmasta pelkästään etujen lisäksi merkitystä on sillä, miten edut käytännössä jaetaan.
Isompi etupotti lisää etujen käyttöä
Koska edut ovat työnantajalle kulu, haluaa hän tietenkin varmistaa, että ne saavat työntekijät viihtymään talossa mahdollisimman pitkään – toisin sanoen sitouttavat heidät. Siksi työnantajat voivat joskus jakaa edut esimerkiksi kahdesti vuodessa.
Työntekjiät puolestaan arvostavat kerran vuodessa jaettavaa, isompaa etupottia. Se mahdollistaa heille esimerkiksi kalliimman liikuntaharrastuksen tai kausimatkakortin maksamisen kerralla.
Me Smartumilla kysymme säännöllisesti etujamme käyttäviltä työntekijöiltä, mikä on yleisin syy sille, että edut jäävät käyttämättä. Yleisimpiä vastauksia ovat:
-
Työntekijä ei keksi, mihin etunsa käyttäisi.
-
Etua jaetaan kerralla niin pieni summa, että sille on vaikeaa löytää käyttökohdetta.
-
Työntekijä ei muista käyttää etujaan.
Etujen budjetointi riippuu tietenkin työnantajayrityksen taloudellisesta tilanteesta, ja pienikin etupotti on työntekijälle arvokkaampi kuin ei etuja ollenkaan.
Riippumatta siitä, paljonko yrityksessä on työsuhde-etuihin budjetoitu, koko etupotti kannattaa jakaa työntekijöille samalla kertaa.
Etujen jakaminen kerran vuodessa
Työnantajan näkökulmasta kerran vuodessa tapahtuvassa edunjaossa on tietenkin se riski, että työntekijä lopettaa pian saatuaan edut käyttöönsä. Tällöin eduista koituvien kulujen ajatellaan tulevan työnantajan tappioksi.
Työnantajalla on kuitenkin oikeus vähentää käytetyt edut työntekijän loppupalkasta suhteessa työssäoloaikaan. Esimerkiksi, jos
-
edut on jaettu tammikuussa ja
-
työntekijä on käyttänyt ne saman tien, mutta
-
lopettaa ennen kesää, voidaan
-
hänen loppupalkastaan vähentää puolet käytettyjen etujen arvosta
Eduista enemmän iloa
Jotta työsuhde-edut toimisivat mahdollisimman hyvin ja jotta sekä työnantaja että työntekijä saisivat niistä irti parhaan hyödyn, kannattaa ainakin harkita koko etupotin jakamista kerralla yrityksen normaalin edunjakoaikataulun mukaisesti.
Työnantaja voi muutenkin hyödyntää etuja monin tavoin:
- Niitä voi käyttää palkitsemisessa, kun haluaa kiittää työntekijöitä esimerkiksi hyvin menneestä vuodesta.
- Niitä voi tarjota palkan päälle, jolloin työnantaja voi vähentää edut verotuksessa, mutta työntekijä maksaa veron vain verotusarvosta.
- Niitä voi käyttää osana laajaa työterveyttä tai vapaaehtoisen vakuutusten korvaajana.
Smartumilla maksat eduista käytön mukaan. Jos yrityksessäsi jää etuja käyttämättä, hyvitämme ne sinulle seuraavalla tilauskaudella.
Etujen tilaaminen vuodelle 2025 on nyt mahdollista Smartum Saldossa ja Smartum Plussassa. Kirjaudu palveluun ja tee tilaus ensi vuodelle!
Kirjaudu palveluun ja tilaa edut täällä.
Jos joululahjat ovat vielä hankkimatta, voit jakaa työntekijöillesi lisäetukierroksen. Voit käyttää palkitsemiseen verovuoden koko jäljellä olevaa etupottia, kunhan jaat edut yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti työntekijöillesi.
Lue lisää täältä ja tilaa etuja jouluksi!
Tutustu työsuhde-eduista kertovaan blogisarjaamme:
Osa 1: Smartumin omat etukäytännöt
Osa 2: Edunjakajan neljä päätöstä
Osa 3: Esimerkki yrityksestä, joka jakaa samat edut kaikille työntekijöille
Osa 4: Edut ja työsuhteen laatu
Osa 5: Etujen budjetointi vuoden varrella