_D3_0460_hires

Miksi harrastaa musiikkia? – Musiikkiharrastuksen hyödyt

Vieraskynä: Riku Nikulin, Rockway

Kun tarkastellaan työelämän aktiviteetteja ja esimerkiksi liikunta- ja kulttuurietujen käyttökohteita, on erilaisten liikunnan ja urheilun muotojen edustus verrattuna musiikkiin, kulttuuriin ja taiteisiin perinteisesti ollut voimakas.

Musiikkiharrasteisuus on ollut korona-ajan kovassa kasvussa ja onkin ilo huomata musiikin lisääntynyt läsnäolo myös työympäristöissä. Toki musiikkia on kulutettu työpaikoilla jo kauan, mutta viime aikoina sen jalansija on voimistunut ja kuuntelun lisäksi myös muut musiikin harrastusmuodot ovat tulleet näkyvämmäksi osaksi työpaikkakeskusteluja. Musiikin myötä yhteisöllisyys ja hyvinvointi voikin parantua.

Mitä hyötyjä musiikkiharrastuksesta voi olla?

Lapsilla ja nuorilla musiikkitaitojen oppiminen on yhteydessä kielellisten taitojen kehittymiseen. Samoin monet muisti- ja tarkkaavaisuustaidot paranevat musiikin harrastamisen ja oppimisen kautta. Näitä löydöksiä on tehty sekä yksityistunteina annetun soitonopetuksen tuloksina sekä ryhmämuotoisen musiikkitoiminnan tuloksina (esim. muskarit). Haastattelu- ja kyselytutkimusten mukaan musiikki auttaa myös hahmottamaan omaa identiteettiä ja ryhmäytymään.

Aikuisilla musiikki voi moninaisuudessaan auttaa stressin ja kipujen hallinnassa. Se voi motivoida liikuntaan, lisätä sosiaalisia suhteita ja edesauttaa jaksamista monella tapaa, myös työelämässä. Musiikin ja soittoharrastuksen hyötyjä ei voida siis sivuuttaa.

Musiikkiharrastuksen aloittaminen on onneksi tänä päivänä helppoa. Instrumenttien hinnat ovat maltillisia ja aloittelijoille suunnattujakin soittimia saa kohtuulliseen hintaan. Laulaminen, soittaminen, musiikin kuuntelu ja mielikuvaharjoittelu on ilmaista.

Milloin ja miten lisätä musiikkia?

Jos tunnet olevasi stressaantunut: ota mielimusiikkisi mukaan rauhoittumisen hetkiin. Kun kaipaat säpinää: mene musiikkitapahtumiin (rajoitukset huomioiden) ja hakeudu musiikin pariin yhdessä toisten kanssa. Ja jos kaipaat jotain oikeasti uutta tai haluat palata vanhan harrastuksesi pariin, etsi musiikkiopisto, kansalaisopiston ryhmä, hyödynnä nettiopetusta kuten Rockwayta, kokeile karaokea tai perusta vaikka bändi!

Rockway on kotimainen soitonopetuksen verkkopalvelu. Palvelun yli 10 000 opetusvideon avulla voi opetella soittamaan bändisoittimia, laulamaan tai tekemään omia biisejä. Lunasta ilmainen kokeilu ja innostu! Smartum-käyttäjänä saat nyt myös tuntuvat alennukset tilaushinnoista.