Kevätaurinko paistaa ja kadut paljastuvat lumen ja jään alta. Keväiset kadut suorastaan houkuttelevat juoksulenkille, ja kevät onkin vuoden parasta aikaa aloittaa juoksuharrastus. Jos edellisistä lenkeistä on kuitenkin jo pitkä aika tai ehkä et ole koskaan harrastanut juoksua, on hyvä pitää mielessä muutama asia, jotta harrastus ei lopu kuin seinään muutaman lenkin jälkeen. Juoksuklubin valmentaja Saija Huhtiniemi jakaa vinkit juoksuharrastuksen aloittamiseen.
1. Lenkkarit jalkaan ja ulos
Kaikista tärkeintä on, että lähdet lenkille ja että lenkkeily on säännöllistä. Tämän jälkeen on huomattavasti vähemmän tärkeää millaisen lenkin teet, millaisella reitillä tai missä maastossa juokset, käveletkö välillä tai kuinka monta kertaa pysähdyt liikennevaloihin. Pääasia on, että lähdet.
2. Tee juoksusta kivaa
Tee lenkistä niin mukava kokemus, että mieli tekee lähteä uudelleenkin. Hidasta vauhtia ja kävele aina kun siltä tuntuu. Ei ole järkeä eikä edes kehittävää tehdä jokaista lenkkiä oman jaksamisen ylärajoilla ja yrittää rikkoa omia vauhti- ja matkaennätyksiä jatkuvasti. Kehittävässä juoksuharrastuksessa suurin osa lenkeistä kuuluukin tuntua helpoilta ja kevyiltä. Niin kauan kuin muistat kohdan numero yksi, kunto nousee ihan varmasti!
3. Ota tavoite
Mieti ensin, mitä juoksuharrastukseltasi haluat. Muista myös, että terveempi elämäntapa ja maratonin juokseminen ovat molemmat yhtä hyviä tavoitteita - tärkeintä on, että tavoite on sinun omasi eikä jonkun muun! Sanoita tavoite konkreettiseen muotoon: Tavoite voi olla vaikkapa käydä lenkillä kaksi tai kolme kertaa viikossa, kerätä 50 000 askelta viikossa tai 10 viikon päästä jaksaa juosta 5 kilometriä.
4. Muista maltti
Kun juoksusta innostuu ja kunto kasvaa, on joskus vaikeaa muistaa antaa aikaa myös palautumiselle. Elimistön on ehdittävä palautua lenkkien välissä juoksun rasituksesta ja tottua pitkällä tähtäimellä juoksun iskutukseen. Hyvänä nyrkkisääntönä kannattaa jokaisen juoksupäivän jälkeen pitää yksi tai kaksi palauttelupäivää ennen seuraavaa lenkkiä. Lisäksi joka kolmas viikko kannattaa olla kevennysviikko, jolloin lenkkien matkat ja vauhdit ovat selvästi normaaliviikkoja kevyempiä. Muista, että juoksukunnon kehittymiseen vaaditaan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä - mutta se on varmasti sen arvoista!
5. Harjoittele järkevästi ja monipuolisesti
Vaihtele lenkin pituutta ja myös juoksuvauhtia. Suurin osa lenkeistä pitäisi tuntua helpoilta ja kevyiltä, johon juoksu-kävely-vuorottelu toimii loistavasti. Silloin tällöin kannattaa silti ottaa vakkarilenkkiin mukaan myös uutta haastetta, esimerkiksi intervallien muodossa. Jotta pystyt jatkossakin juoksemaan terveenä ja vammoitta, pidä huolta myös lihaskunnosta ja tee säännöllisesti kehonhuoltoa.
Jos tuntuu, että kaikkien näiden vinkkien noudattaminen omin päin on vähintäänkin haastavaa, kannattaa luottaa ammattivalmentajan suunnittelemaan harjoitusohjelmaan. Juoksuklubi tarjoaa valmennuskursseja ”avaimet käteen” -periaatteella eri tasoisille juoksijoille audiotreenien muodossa, jolloin sinun tarvitsee vain laittaa lenkkarit jalkaan, kuulokkeet korviin ja lähteä juoksemaan!
Juoksuklubi tarjoaa valmennuksia kaiken tasoisille juoksijoille. Voit tutustua Juoksuklubin audiotreeneihin kokeilemalla maksutonta kokeilutreeniä. Aloittelevalle juoksijalle suunnattu Starttikurssi, alkaa täysin nollatasolta. Kurssin tavoitteena on juosta kurssin lopussa viiden kilometrin juoksu. Jatkokurssi taas puolestaan tähtää 10 kilometrin juoksuun ja Puolimaratonkurssi nimensä mukaisesti puolimaratonille. Tänä keväänä julkaistu uutuusvalmennus Maratonklubi tarjoaa haastetta kokeneemmallekin juoksijalle. Treenipaketin avulla voit nostaa omaa juoksunopeutta ja vähemmän tavoitteelliselle juoksijalle taas sopii Nauti juoksusta -kurssi. Juoksuklubin valikoimasta löytyy juoksuvalmennusten lisäksi myös oheistreenikursseja, kuten Juoksijan pilates ja Juoksijan pakara&core.
Tutustu Juoksuklubin valmennuksiin ja nappaa sinulle sopivin valmennus Smartum-liikuntaedullasi Juoksuklubin verkkokaupasta.
Mukavia kevätlenkkejä!