7 vinkkiä ALV-korotukseen valmistautumiseen

Kirjoittanut Pietari Vertanen, Satu Savolainen | 26.6.2024

Hallitus on päättänyt, että yleinen arvonlisäverokanta nostetaan nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Muutostilanteessa ALV-prosentti määräytyy pääsääntöisesti sen mukaan, onko palvelu suoritettu tai tavara toimitettu asiakkaalle ennen vai jälkeen verokantamuutoksen voimaantuloa (1.9.2024). Tämän takia ALV:n verokannan nostoon kannattaakin varautua mahdollisimman pian, jotta tarvittavat muutokset ehditään tekemään ennen muutoksen voimaantuloa. Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Nexian veroasiantuntijoiden Pietari Vertasen ja Satu Savolaisen kanssa.

 

  1. Varmista, että olet tehnyt tarvittavat muutokset järjestelmiisi. Selvitä, mistä järjestelmistä arvonlisäverotieto tulee laskuille ja veroilmoituksille. Varmista ohjelmistotoimittajilta ja taloushallintopalvelutuottajilta, kuka tekee, mitä ja milloin. Tarvittavat muutokset tulee viedä järjestelmiin oikea-aikaisesti.
  2. Tarkista hinnoittelusi. Jos pidät hintasi ennallaan muutoksen jälkeen, palvelun hinta ei nouse kuluttajalle, mutta ALV:n korotus pienentää katettasi. On siis hyvä tarkastella, kuinka ALV:n korotus vaikuttaa yrityksesi tuloihin ja miettiä, onko hinnoittelua tarpeen muuttaa.
  3. Tarkista verkkosivusi ja markkinointimateriaalisi. Tarkista, ettei verkkosivuillesi tai muihin markkinointimateriaaleihisi jää vanhaa tietoa ALV:sta. Päivitä tarvittavat tiedot ja pohdi samalla, kannattaako materiaaleihin kirjata esimerkiksi “sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa arvonlisäverokantaa” mahdollisten tulevien muutosten varalle. Näin sinun ei tulevaisuudessa tarvitse tehdä samaa päivitystyötä, jos ALV-kantoihin tehdään muutoksia myöhemmin . Jos sinun tulee mainita ALV % suuruus materiaaleissasi, pidä kirjaa mihin kaikkialle tieto on kirjattu ja helpotat tulevaa mahdollista päivitystyötä.
  4. Tarkista laskupohjat ja sopimukset. Laskuissa on oltava näkyvissä oikea voimassa oleva verokanta. Huomaathan laskujen kohdalla, että jos laskutuskausi on esimerkiksi elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, sovelletaan lähtökohtaisesti uutta korkeampaa verokantaa. Tarkista myös voimassa olevista sopimuksista, onko arvonlisäverokanta sidottu 24 %:iin vai mahdollistavatko ne korkeamman verokannan soveltamisen automaattisesti. Uusiin tai muokattaviin sopimuksiin asian voit kirjata esimerkiksi toteamalla “sovelletaan kulloinkin voimassa olevaa arvonlisäverokantaa ”.
  5. Tarkista, että yritykselläsi on saatavilla tiedot sovelletuista ALV-kannoista myös jälkikäteen. Yritykselläsi tulee olla tieto siitä mitä ALV-kantaa minkäkin laskun kohdalla on sovellettu, jotta mahdollisten laskujen korjausten alv-käsittely voidaan toteuttaa oikein. Tämä myös helpottaa tilinpäätöksen ja ALV-ilmoitusten tekoa.
  6. Tiedota ja kouluta henkilökuntasi ALV-muutoksiin liittyen. Vaikka uusi ALV-kanta kirjautuisi järjestelmistä automaattisesti, on henkilöstön hyvä tietää mitä palveluita ja tuotteita ALV-korotus koskee vastatakseen asiakkaiden mahdollisiin kysymyksiin. Näin myös henkilökuntasi pystyy huomaamaan mahdolliset ALV:a koskevat virheet materiaaleissa ja järjestelmissä.
  7. Aktivoi etujen käyttöä elokuussa. Asiakkaita on hyvä aktivoida käyttämään etunsa toimipisteessäsi elokuussa ennen alv-kannan muutosta, jotta saat mahdollisimman suuren hyödyn alemmasta verokannasta. Elokuu on muutenkin aktiivista aikaa Smartum-etujen käyttöön, kun ihmiset palaavat harrastusten pariin kesälomien jälkeen. Jos haluat tarjota edunsaajia aktivoivia alennuksia, voit ilmoittaa alennuksesi sivustollemme täältä.

Uusi juttusarja - vinkkejä kumppanien liiketoiminnan kehittämiseen

Aloitimme uuden juttusarjan, jossa autamme kumppaneitamme heidän liiketoimintansa ajankohtaisissa aiheissa. Tuomme vinkkejä uusien asiakkaiden hankintaan, palveluiden kehittämiseen ja hallinnollisen työn tehostamiseen.

Nexia Oy on suomalaisten auktorisoitujen tilintarkastajien omistama tilintarkastusyhteisö, joka tarjoaa tilintarkastukseen ja verotukseen liittyviä asiantuntijapalveluita. Nexia Oy:n vero-osaston kokeneet veroasiantuntijat ovat mielellään avuksi arvonlisäverotusta ja muita veroasioita koskevissa kysymyksissä.